A càmera lenta | Turisme responsable: consells per practicar-lo
A càmera lenta és una web i un blog de viatges per a viatgers curiosos, "motxillers" sense presses, que vulguin sentir i contemplar els moments i les persones, i que els hi agradin les fotos i els vídeos amb una mirada diferent, més intimista. A càmera lenta també vol ser un web de viatges per conscienciar sobre el turisme responsable, sobre el respecte a la natura i a les persones.
Meta keywords acameralenta,camera,lenta,camara,slowmotion,lenta,blog,viatge,viaje,trip,motxila,mochila,backpack,dit,fer dit,autoestop,dedo,hitchhiking,viatger,viajero,traveller,asia,america,oceania,africa,europa,europe,catalunya,cataluña,catalonia,barcelona,vic,osona,fotos,photo,picture,video,text,texto,blogger,curiositat,curiosidad,curiosity,cultura,culture,trajecte,trayecto,journey,ruta,route,couchsurfing,relocation,web de viatges,web de viajes,travel blog,volta al mon,vuelta al mundo,round the world trip,aventura,adventure,angel amargant,marta vilanova,audiovisual,audiovisual,documental,documentary,pais,country,poble,pueblo,people,turisme,turismo,tourism,transport,transporte,transportation,
16297
post-template-default,single,single-post,postid-16297,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,, vertical_menu_transparency vertical_menu_transparency_on,qode-title-hidden,footer_responsive_adv,qode-theme-ver-16.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.2,vc_responsive
Elefants en captivitat

Turisme responsable: consells per practicar-lo

Estem gairebé segurs, diem gairebé perquè si ho estiguéssim al 100% avui no estaríem parlant d’aquest tema, que tothom vol o té la intenció de practicar turisme responsable quan viatja. A vergades, però, la línia és tan fina i confusa que requereix alguns matisos.Fa unes setmanes vam anar a la jornada sobre turisme responsable que va organitzar Barcelona Travel Bloggers i vam tenir l’oportunitat d’aprendre una mica més sobre un tema que tots hauríem de tenir molt present quan viatgem i, fins i tot, quan sortim de casa. La teoria diu que el turisme responsable (o sostenible) busca harmonitzar el respecte al medi ambient, la flora i la fauna, amb la realitat local i l’economia del país de destí. En altres paraules, el turisme responsable, estableix unes propostes per evitar l’impacte negatiu del turisme sobre l’indret al qual viatgem. A la pràctica, la Giovanna de la Fundació per a l’Assessorament i Acció en Defensa dels Animals (FAADA) ens planteja una realitat que succeeix en molts països del món, inclòs el nostre. Sabíeu que els elefants són animals gregaris (viuen en grup), que necessiten caminar uns 30 km al dia i que no es reprodueixen si estan en captivitat? Sabíeu que els tigres són animals solitaris? Doncs sí, quan veiem als elefants a Tailàndia o Cambodja jugant a bàsquet, mullant als turistes o els tigres envoltats de desenes de persones: NO estem practicant TURISME RESPONSABLE.

Elefants en captivitat

Elefants en captivitat

La FAADA destaca alguns factors a tenir en compte i que indiquen si estem fent bones pràctiques (o no):

  1. L’allotjament (en captivitat) és incompatible amb l’hàbitat natural dels animals salvatges. Un animal no hauria de viure engabiat ni encadena. Què podem fer? Evitar visitar centres que mantinguin i exhibeixin animals amb finalitats comercials (incloent-hi qualsevol zoo).
  2. Venda il·legal de parts d’animals. Què podem fer? No treure a animals del seu hàbitat i no comprar souvenirs elaborats amb parts d’animals.
  3. El comportament no natural i forçat. Els elefants no seuen en una cadira, els micos no fumen i els dofins no fan 500 tombarelles al dia. Aquests animals estan sotmesos a entrenaments durs i abusius i estan obligats a obeir. Què podem fer? No assistir a espectacles amb animals salvatges.
  4. Separació de les mares-cries. Una pràctica habitual és que separin a les mares de les seves cries i així les forcen a quedar-se embarasses més de pressa (i no esperar dos anys com seria el procés natural). A l’altre extrem, ens “venen” que els tigres/elefants (per exemple) són orfes i els podem donar el biberó. S’estan donant molts casos de sobrealimentació i problemes digestius per les quantitats de llet que prenen.
  5. Risc per a les persones. S’han donat casos d’atac d’animals salvatges als turistes. Què podem fer? De nou, informar-nos bé abans de visitar un centre on tinguin animals salvatges en captivitat.
Dofins en captivitat al zoo de Barcelona

Dofins en captivitat al zoo de Barcelona

 

Elefants en captivitat

Elefants en captivitat

Resumint: és imprescindible que tots sapiguem reconèixer un centre de rescat de debò, si l’animal està en el seu hàbitat i no se’ns permet la interacció amb ell, sinó a una certa distància, podria ser-ho. Si l’animal està lligat o engabiat, no és un bon senyal. Tampoc haurien de deixar-nos estar sempre a la vora dels animals, fer-nos fotos amb ells o alimentar-los durant tot el dia sense parar. Aquí, més informació sobre Turisme Responsable. A més, la FAADA ens anima a col·laborar i a denunciar si veiem un centre de maltractament o detectem alguna irregularitat. Si coneixes algun d’aquests casos, informa’t aquí.

Un dels àmbits on el turisme NO responsable és més difícil de detectar és als safaris i trekkings de l’Àfrica. Cristina i Aitor d’Udare es posicionen com “una plataforma que permet a agències locals de Kenya i Tanzània apropar l’experiència africana als viatgers de forma ràpida i directa, sense agències intermediàries”. Ells ens van explicar la realitat que viuen diàriament en aquests dos països.

Udare destaca la pressió a la qual estan sotmesos els animals, sobretot a Kenya i Tanzània. A causa del volum de turistes i jeeps, els animals de la regió cada vegada ho tenen més difícil per caçar, atès que senten que els persegueixen i els observen de molt aprop. Un altre exemple és el dels nyus, que busquen altres zones més perilloses per creuar el riu a causa de la quantitat de cotxes que els esperen a l’altre costat per fer les millors fotos quan creuen per la zona de pas habitual i, per aquest motiu, hi ha un alt nivell de mortalitat entre els nyus.

A més de l’impacte en la fauna, com a viatgers tenim una responsabilitat sobre la població local i el medi ambient. Per això, ens recomanen que quan agafem un safari o un trekking, exigim unes condicions bàsiques pels portadors i guies: que se’ls faciliti roba d’abrigar, calçat adequat, menjar, no portar més de 20 kg per persona, etc. A nivell mediambiental, coses bàsiques però imprescindibles com no tirar escombraries, burilles, no oblidar plàstics, etc. Hem de crear el mínim impacte als llocs pels quals passem. Més informació i consells, aquí.

Una altra cosa que està a les nostres mans, òbviament, és el tipus de souvenirs que ens enduem de cada destinació. No incentivem la caça furtiva ni la tala descontrolada d’arbres per a l’elaboració de bosses, clauers o qualsevol producte realitzat amb alguna part d’un animal o fusta. Una frase contundent en la seva presentació: “Vols un record? No t’emportis una vida!”

Moment de la presentació d’Udare a la BCN Travel Bloggers Meeting

Finalment, acabem l’article mostrant una campanya que va llançar Friends-International, amb el suport d’UNICEF, sobre una realitat esgarrifosa i que potser no tots som conscients quan viatgem: la pobresa, els nens i els orfenats NO SÓN ATRACCIONS TURÍSTIQUES! És un bàsic mostrar respecte i empatia cap a la població local, visqui en les condicions que visqui, siguin nens, adults o gent gran. Més informació sobre la campanya, aquí.

Foto: http://www.thinkchildsafe.org/thinkbeforevisiting/

 

Turisme responsable

Turisme responsable

PD: Segurament tots hem assistit a un espectacle amb animals o hem fet una foto a un nen a 10 cm de la seva cara. Però ara, després de llegir aquest article, esperem que tots siguem una mica més conscients i reflexionem abans de tornar a actuar de la mateixa manera. Practicar turisme responsable és cosa de tots (i no sembla que requereixi un gran sobreesforç ni un sobrecost). #BonesVacances!