A càmera lenta | Khövsgöl Nuur, un mar d’aigua dolça al nord de Mongòlia
Khövsgöl és un bassal immens de 150 kilòmetres de llarg i 260 metres de profunditat. Diuen que conté entre l'1 i el 2% de l'aigua dolça del planeta.
asia,aventura,khovsgol,llac,mongolia,nuur,siberia,viatge,xamanistes,xamans,yaks,motxilla
1144
post-template-default,single,single-post,postid-1144,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,, vertical_menu_transparency vertical_menu_transparency_on,qode-title-hidden,footer_responsive_adv,qode-theme-ver-16.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive
Llac Khövsgöl Nuur, Mongòlia

Khövsgöl Nuur, un mar d’aigua dolça al nord de Mongòlia

Disset hores de bus sense calefacció i un taxi fan falta per arribar al nord de Mongòlia, molt a prop de la frontera amb Siberia. Allà hi ha el Khövsgöl Nuur (nuur vol dir llac en mongol), conegut com la perla blava de Mongòlia, aquest bassal immens de 150km de llarg i 260m de profunditat, diuen que conté entre l’1 i el 2% de l’aigua dolça del planeta. És impossible veure el final… ni d’un costat ni de l’altre. La vista es perd en l’horitzó blau, als costats, les muntanyes poblades d’arbres mostren els primers senyals de la tardor, les fulles groguenques i vermelloses fan goig. Mentre, els yaks pasturen majestuosos i sense pressa pels prats que envolten el llac. Tot plegat crea una atmosfera tranquil·la, mística i relaxant.

El llac, sagrat pels xamans, al qual s’hi refereixen com a “Oceà Mare“, té temples xamanistes colorits amagats entre els arbres, construïts amb una estructura de pedra, troncs i cintes de colors ben llampants que donen un to màgic a l’entorn.

La llegenda explica que fa molt temps en aquesta zona hi havia un desert on vivien una senyora i set cabres. Un dia el seu pou es va assecar i la dona no podia parar de plorar de desesperació. Un guerrer que passava per allà se’n va adonar i va parar a parlar amb ella. La dona li va dir que s’havia assecat el pou i no tenia manera d’aconseguir aigua. El guerrer va treure la seva espasa i la va moure dins el pou. L’aigua va començar a fluir, però no en parava de sortir i el desert es va convertir en un gran mar. El guerrer va córrer cap a dalt de la muntanya, va tallar el pic amb la seva espasa, el va llançar al mar i va aturar la inundació. El que avui queda d’aquest mar és el Khövsgöl Nuur.

El taxi ens va deixar a Hatgal, un poblet al sud del llac, on vam passar la primera nit en una iurta-hostal molt acollidora. Allà, al voltant del foc, vam sentir-nos com si fóssim de colònies: un murcià i un sevillà que viuen Escòcia, una parella d’irlandesos, un texà i dos catalans, quina bona colla! D’allà vam anar en furgoneta fins a la meitat del llac, aproximadament. Ens vam allotjar en unes cabanes molt humils amb una família autòctona i molt acollidora de la regió.

Al llac hi pots anar a descansar i a passejar pels voltants, com vam fer nosaltres, o bé a fer trekkings de diversos dies per vorejar-ne una part. També és molt comú fer excursions en cavall mongol durant diversos dies. Hi ha opcions per tots els gustos!

Vídeo resum de Mongòlia