A càmera lenta | Reviure la història de Cambodja a Phnom Penh
Cambodja ha viscut des de l'època d'esplendor i bonança prèvia a la construcció de l'imperi d'Angkor al més cruel extermini generat pels Jemers Vermells
asia,cambodja,choeung ek,genocidi,jemers vermells,phnom penh,tuol sleng,viatge,motxilla
810
post-template-default,single,single-post,postid-810,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,, vertical_menu_transparency vertical_menu_transparency_on,qode-title-hidden,footer_responsive_adv,qode-theme-ver-16.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.2,vc_responsive
Història de Cambodja a Phnom Penh

Reviure la història de Cambodja a Phnom Penh

A “a càmera lenta” no explicarem amb detall la llarga i terrible història de Cambodja, si no que donarem pinzellades a través dels “post” que escriurem amb les curiositats del país.

A grans trets podem dir que Cambodja ha viscut des de l’època d’esplendor i bonança prèvia a la construcció de l’imperi d’Angkor al més cruel extermini generat pels Jemers Vermells. Aquests van dur a terme una de les reestructuracions socials més radicals de la historia de la humanitat L’objectiu era allunyant a la societat del sistema capitalista i crear un estat agrari amb una economia autosuficient. El primer que varen fer va ser buidar les ciutats i enviar a tothom (incloses persones grans, nens i malalts) al camp a treballar llargues jornades d’entre 12-15 hores amb una mísera ració de menjar diari. Aquest any es va proclamar “Any Cero”, es va abolir la moneda i van aïllar el país de la resta del món. Es calcula que una quarta part de la població (entre dos i tres milions de persones) varen ser assassinades en els 3 anys, 8 mesos i 20 dies que els Jemers van estar al poder. Sense que ningú, a part de Vietnam, fes res, amb una passivitat absoluta de l’ONU i altres països d’Occident.

Però la història de Cambodja no l’han format només el Jemers Vermells o els esplendorosos regnes. Encara avui podem veure les restes de l’ocupació francesa (1863-1953) en alguns edificis i en la gastronomia local. També ells van ser, juntament amb els països veïns, els autors del saqueig dels temples.

De la mateixa manera, podem horroritzar-nos amb les xifres que converteixen a Cambodja en un dels països amb més mines antipersones del món. S’estima que en els últims 30 anys els diferents grups (jemers, vietnamites, KPNLF, sihauistes, etc.) van col·locar entre 4 i 6 milions d’artefactes, que encara avui estan amagats i amputen i maten a camperols a les zones rurals.

Per reviure en primera persona una part d’aquesta història, només s’ha de visitar la capital del país. Tot aquest que passi per Phnom Penh està obligat a visitar Tuol Sleng, l’antic institut convertit en una presó pels Jemers Vermells, ara un museu. Aquest va servir com a centre de tortura, interrogació i execució. De les 14.000 persones que hi van entrar, només 7 varen sortir amb vida.

Seguidament, a uns 10 kilòmetres de la capital, es pot visitar el camp d’extermini de Choeung Ek (Killing Fields), on es va produir el genocidi d’unes 9.000 persones, la majoria d’ells procedents de Tuol Sleng. Aquí, gràcies a una magnífica àudio-guia, pots reviure amb horror i impotència el que va succeir en aquest lloc: des d’escoltar la música que posaven els torturadors a tot volum a altes hores de la matinada per tapar els crits de les víctimes, a observar l’arbre on copejaven als bebès fins a la mort. En l’actualitat hi ha un stupa on es conserven 5.000 cranis classificats per edat i sexe per recordar a les víctimes.

Qui estigui interessat a conèixer amb més detall la història del país, pot llegir-la en castellà aquí.

Nota: Totes les fotos que hi ha a continuació son del museu Tuol Sleng. No vam fer cap foto al camp d’extermini (Choeung Ek), vam viure la història amb tanta intesitat que no vam ser capaços de prendre ni una sola imatge.

Vídeo resum de Cambodja