Companys de viatge: els gossos de Perú i Bolívia - A càmera lenta
A càmera lenta és una web i un blog de viatges per a viatgers curiosos, "motxillers" sense presses, que vulguin sentir i contemplar els moments i les persones, i que els hi agradin les fotos i els vídeos amb una mirada diferent, més intimista. A càmera lenta també vol ser un web de viatges per conscienciar sobre el turisme responsable, sobre el respecte a la natura i a les persones.
Meta keywords acameralenta,camera,lenta,camara,slowmotion,lenta,blog,viatge,viaje,trip,motxila,mochila,backpack,dit,fer dit,autoestop,dedo,hitchhiking,viatger,viajero,traveller,asia,america,oceania,africa,europa,europe,catalunya,cataluña,catalonia,barcelona,vic,osona,fotos,photo,picture,video,text,texto,blogger,curiositat,curiosidad,curiosity,cultura,culture,trajecte,trayecto,journey,ruta,route,couchsurfing,relocation,web de viatges,web de viajes,travel blog,volta al mon,vuelta al mundo,round the world trip,aventura,adventure,angel amargant,marta vilanova,audiovisual,audiovisual,documental,documentary,pais,country,poble,pueblo,people,turisme,turismo,tourism,transport,transporte,transportation,
16686
post-template-default,single,single-post,postid-16686,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,, vertical_menu_transparency vertical_menu_transparency_on,qode-title-hidden,footer_responsive_adv,qode-theme-ver-10.1.2,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1,vc_responsive
Gossos a Perú i Bolívia

Companys de viatge: els gossos de Perú i Bolívia

Viu a Chiflón, a la vora del llac Titicaca. Deu tenir uns 4 anys. Es passa el dia esperant, espera que vingui algú a fer-li una carícia, li doni una mica de menjar o li faci una mica de companyia. Hi ha un grup de turistes en una furgoneta. Espera asseguda, pacient, a fora, a veure si sobra alguna cosa. Les turistes la criden, intenten allunyar-la amb el peu. Ella segueix immòbil, contenta, movent la cua, espera, com fa cada dia de la seva vida.

Quan ens veu ens reconeix, ja havíem estat amb ella un altre dia, ve corrent i juga amb nosaltres. Seu, veu que li volem curar els ulls i s’està quieta. És la gosseta de Chiflón, ella és el millor record que guardem d’aquest indret.

Gossos a Perú i Bolívia

La gosseta de Chiflón

Una de les coses que pitjor portem quan viatgem és veure les condicions en què viuen els animals arreu del món. Som especialment sensibles en veure el sofriment i injustícies. En aquest post ens centrarem en els gossos de Perú i Bolívia, però aquest seria una denúncia extensible a com malviuen i maltracten als animals a l’Índia, Tailàndia, Birmània, Laos, Cambodja i un llarg etcètera.

Segons la WUF (associació sense ànim de lucre dedicada a la promoció de l’adopció), només al Perú s’estima que existeixen més de 6 milions de gossos vivint als carrers. La situació no millor a Bolívia, segons Zoonosis-Ofidis del Ministeri bolivià de Salut de Bolívia, al país hi havia més de 300.000 gossos al carrer l’any 2014. A més, afegeixen, que la població augmenta un 20% cada any. Aquesta és la realitat, cans famèlics, malalts i ferits divagant pels carrers de ciutats petites i grans. Són invisibles. Ningú els mira, no existeixen.

Gossos a Perú i Bolívia

La gent local se sorprèn quan veuen que els dónes menjar o els acaricies. No entenen per què s’han de cuidar i estimar. Com va dir GandhiLa grandesa d’una nació serà jutjada per la manera en què tracten els seus animals“. Perú, Bolívia i molts altres països, necessiten urgentment un programa de conscienciació i sensibilització. Facilitats en l’esterilització per evitar que aquesta situació creixi (encara més) sense posar cap mida. I la solució no és, com ha establert el departament d’Arequipa (Perú), sacrificar massivament a tots els gossos que hi ha al carrer. (Més informació en aquest article)

Al Cañón del Colca, al Perú, hi ha gossos guia. Es dediquen a acompanyar als excursionistes durant les seves rutes de 2 o 3 dies. Aquests animals estan acostumats a caminar quilòmetres i quilòmetres amb un desnivell de més de 1.200 metres per una mica de menjar i companyia. Com a mínim, ells confien en això. Vam sortir de Cabanaconde amb el Pisco i no trigar a unir-se el Puça. No es van separar de nosaltres en tot el trekking, dormien, menjaven i caminaven amb nosaltres. Després de 70 hores junts, el moment del comiat va ser terrible, segur que ho sabien, nosaltres marxàvem i ells una vegada més es quedaven, esperant l’arribada d’un altre grup. El Puça va pujar al bus a buscar-nos, nosaltres no vam poder evitar les llàgrimes i un horrible sentiment d’abandonar-lo, a ell, a tots.

Gossos a Perú i Bolívia

Gossos a Perú i Bolívia

Ara, després de gairebé 2 mesos, pensem en el viatge al Perú i Bolívia i les imatges dels animals vagabunds, tristos, buscant la teva mirada i compassió, no deixen de repetir-se. Per aquest motiu, volem fer un petit homenatge. Volem que els vegin, denunciar la seva situació i reclamar mesures urgents.

Tot i això, no cal anar molt lluny per denunciar el tracte que es dóna als animals. Creiem que Espanya no és un país exemplar en aquesta matèria. Hi ha impunitat per als maltractadors, les protectores cada dia estan més plenes, la gent continua comprant gossos, abandonant-los com si fossin joguines i encara és un cas puntual l’establiment que admeti animals. En això, els nostres veïns del nord d’Europa són molt conscients i sensibles, ens queda molt camí per recórrer.

Va ser durant aquest viatge que, per casualitat en un article en el Diari Ara, vam conèixer el treball que fa Fotopets amb el projecte solidari “Invisibles“. Invisibles dóna visibilitat al drama de l’abandó i el maltractament a través de fotografies de retrat d’animals abandonats en refugis, gosseres i albergs de tota Espanya. Mireu la seva pàgina aquí: http://www.fotopets.es/proyecto-invisibles. Gràcies a ells, al seu magnífic treball i (òbviament) salvant les distàncies, vam pensar a fer avui aquest post, per visibilitzar el que ningú vol veure.

Consells de viatge

A Perú i Bolívia hi ha algunes organitzacions que estan treballant fort per ajudar a aquests animals: Associació Peruana de Protecció als Animals WUF, Animales SOS. Aquí, a Catalunya i a Espanya, també n’hi ha a cada poble i ciutat. Estan plenes de gossos i gats que esperen impacientment una llar. No compris, adopta.


Ens acomiadem amb una altra companya de viatge. Vam viatjar al remot llac de Choclococha (Perú). Aquesta petita gosseta ja esperava impacient, observant qui baixava de l’autobús. Va detectar ràpidament als estrangers. Es va acostar a veure què li donàvem, unes manyagues i desdejuni, això va ser més que suficient. Quan iniciem l’excursió pel llac, a més de 4.500 metres d’altura, no dubto ni un moment a apuntar-se. No es va separar en tot el dia. El moment més difícil, de nou, el comiat. Entenen que estàs de pas, aquesta una situació que viuen cada dia. Nosaltres marxem i ells es queden.