A càmera lenta | L'oest de Mongòlia, la terra dels kazakhs
Diuen que l’oest de Mongòlia és la regió més bonica del país, la més aïllada i llunyana de la capital, i és on viuen els Kazakhs.
asia,mongolia,oest,altai tavan bogd,altai,viatge,motxilla
1114
post-template-default,single,single-post,postid-1114,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,, vertical_menu_transparency vertical_menu_transparency_on,qode-title-hidden,footer_responsive_adv,qode-theme-ver-16.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.2,vc_responsive
Oest de Mongòlia, terra de Kazakhs

L’oest de Mongòlia, la terra dels kazakhs

 

A mesura que et vas a apropant a l’oest de Mongòlia notes com va canviant el paisatge, com les estepes del desert comencen a disminuir i les muntanyes són més altes, al principi pelades i, a poc a poc, es van cobrint de neu, malgrat que encara sigui estiu. Alhora, l’escassa aigua que havíem trobat pel camí, ara es torna més comuna en forma de rierols i llacs d’aigua blava intensa.

Diuen que l’oest de Mongòlia és la regió més bonica del país, la més aïllada i llunyana de la capital. Un dels trets característics d’aquesta regió és que hi ha una cultura diferent de la local, això és perquè hi predominen els Kazakhs, immigrants de Kazakhstan vinguts sobretot al segle XIX quan l’imperi rus els va forçar a exiliar-se als països veïns. Parlen un altre idioma, per a nosaltres igual d’inintel·ligible, i la seva religió és, majoritàriament, musulmana. Les seves iurtes tenen uns teixits més elaborats i colorits per dintre i per fora són més punxegudes, les dones porten mocador i els homes porten el barret tradicional. Els Kazakhs són els famosos i orgullosos ensinistradors d’àguiles que cacen guineus… Una tradició tan antiga com injusta per aquests animals (ho explicarem en un altre post).

Conviure amb una família nòmada

Conviure amb una família nòmada

La capital de la província més occidental de Mongòlia és Ölgii, quan hi arribes notes la influencia comunista en els edificis i estàtues. Aquí, aproximadament el 80% de la població és Kazakh, així que la seva llengua, gastronomia i religió estan molt presents, s’hi poden trobar fins a quatre mesquites a la població que té aproximadament 28.000 habitants.

Oest de Mongòlia, terra de Kazakhs

Oest de Mongòlia, terra de Kazakhs

A dins del parc nacional de l’Altai Tavan Bogd, situat a uns 180 quilòmetres de la ciutat d’Ölgii, es troben les millors vistes de tot el país, llacs immensos, el Tavan Bogd, de 4.374 metres (la muntanya més alta del país), glacials o frondoses valls. Es curiós perquè just en aquesta zona hi ha la frontera imaginaria entre la Xina, Rússia, Kazakhstan i Mongòlia, per això necessites tenir un permís especial abans d’entrar-hi.

Només cal fer una caminada de tres hores (amb la neu que t’arriba pels genolls) per contemplar un espectacle visual meravellós: un llac immens, un temple xamanista, el glacial Potanin i les muntanyes més altes del país davant teu. No hi ha res que t’impedeixi gaudir d’aquest moment únic. Només has de seure, obrir bé els ulls, respirar aire pur i deixar que les bones sensacions t’envaeixin.

Oest de Mongòlia, terra de Kazakhs

Oest de Mongòlia, terra de Kazakhs

Consell de viatge

Per moure’s pel “Wild Wild West” (el salvatge oest), és a dir, per travessar rius glaçats, creuar llacs, pujar i baixar muntanyes nevades és recomanable llogar un indestructible jeep rus amb un bon conductor. Aquests cotxes són la canya, tenen més de 50 anys però passen per tot arreu sense rumiar-s’ho dues vegades. Això sí, són molt forts, però no gaire còmodes! Nosaltres vam contractar a Olgii una excursió de 4 dies amb Kazakh Tours. Aquí ho expliquem.

Vídeo resum de Mongòlia