A càmera lenta | Bagan, la plana dels 2.200 temples
Bagan, a Birmània, és una àrida esplanada de 40km2 amb més de 2.200 temples budistes, pagodes i monestirs.
temple,ananda,angkor,asia,bagan,birmania,dammayangyi,htilominlo,monestir,myanmar,nyaung u,pagoda,shwesandaw,thatbynnyu,viatge,motxilla
456
post-template-default,single,single-post,postid-456,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,, vertical_menu_transparency vertical_menu_transparency_on,qode-title-hidden,footer_responsive_adv,qode-theme-ver-16.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.2,vc_responsive
Bagan, Birmània

Bagan, la plana dels 2.200 temples

No és una petita curiositat, tampoc és un paratge amagat… Bagan és l’INDRET, amb majúscules, que tot viatger que passa per Birmània vol veure.

Bagan, Birmània

Bagan, Birmània

Et lleves a les quatre de la matinada per veure la sortida del sol. Recorres en bicicleta els sis kilòmetres de carretera asfaltada que separen Nyaung U del teu destí. Te n’adones que estàs arribant quan et veus a tu mateix bocabadat mirant els temples situats als dos costats del camí mentre la foscor va disminuint… Per un moment oblides que estàs allà pel “sunrise”. La sensació és inoblidable. Al matí només hi ha una vintena de turistes esperant que surti el sol a la pagoda Shwesandaw. Quan has pujat els cinc nivells i observes l’horitzó, et sents petitó. L’immensitat de l’indret et deixa atònit, sense paraules. Només pots observar en silenci, girar 360 graus i meravellar-te amb l’àrida esplanada de 40km2 i els més de 2.200 temples budistes, pagodes i monestirs que la cobreixen. ¡Impressionant!

Bagan, Birmània

Bagan, Birmània

Més impressionant encara és el que va ser un dia Bagan, capital del regne de Pagan entre els segles IX i XII. Es diu que durant els darrers quatre segles (XI-XIII) es van construir més de 4.000 temples i pagodes, dels quals només n’han sobreviscut uns 2.200. Esperem que el nou govern del país tingui més cura i consciencia amb aquesta meravella que l’antiga junta militar, la qual va restaurar alguns temples sense tenir en compte l’estil original o els materials utilitzats. I no només això, va permetre construir un hotel de luxe i un camp de golf entre els temples. Un autèntic desastre!

Visitar Bagan en temporada seca t’obliga a fer mil peripècies per esquivar el sol, com organitzar la jornada entre les 5am i les 10am o just abans de la posta de sol. Durant les hores que la calor et dóna una petita treva, et dediques a fer d’explorador pels temples grans, petits o recomanats com Ananda, Thatbynnyu, Htilominlo o Dammayangyi, o per alguns menys famosos i allunyats. Una altra cosa que ajuda, si no vas just de pressupost, és llogar una bicicleta elèctrica. No et taparà el sol però suaràs menys!

L’Àngel diu que li va impressionar més Bagan que Angkor (Cambodja), ja que a Angkor només pots veure els temples individualment (si no llogues un globus o avioneta) i a Bagan tens la visió de tot el conjunt. Ja ens direu que en penseu vosaltres!

Vídeo resum de Birmània