A càmera lenta | Almendrones, el cotxes clàssics de Cuba
Cuba és un paradís i, no només pels amants del sol i les platges cristal·lines, també pels amants dels cotxes antics. Ells són els que et reben quan surts de la terminal de l'aeroport de l'Havana.
america,cuba,almendrones,cotxes classics,viatge,motxilla
16211
post-template-default,single,single-post,postid-16211,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,, vertical_menu_transparency vertical_menu_transparency_on,qode-title-hidden,footer_responsive_adv,qode-theme-ver-16.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.2,vc_responsive
Cotxes "Almendrones", Cuba

Almendrones, el cotxes clàssics de Cuba

Cuba és un paradís i, no només pels amants del sol i les platges cristal·lines, també pels amants dels cotxes antics. Ells són els que et reben quan surts de la terminal de l’aeroport de l’Havana. Una filera de cotxes dels anys 50, lluents i ben conservats, esperen, impacients, als turistes per portar-los al cor de la ciutat. Almendrones, així s’anomenen a l’illa als cotxes clàssics, tant els que lloguen els viatgers per passejar pel pintoresc malecón com els cotxes compartits que tenen una ruta fixa i els utilitzen els cubans per moure’s per dins de la ciutat.

Cotxes "Almendrones", Cuba

Cotxes “Almendrones”, Cuba

Gairebé tots els cotxes que es veuen són models fabricats abans del 1959, quan Estats Units va impulsar l’embarg econòmic i es va prohibir importar cotxes nous. Així que els que hi havia, Chevrolets, Cadillacs, Pontiacs o Chryslers, s’han quedat fins avui. De fet, es calcula que a Cuba, al voltant de 70.000 vehicles es van fabricar entre l’any 1920 i 1950. És obvi, que pocs conserven les seves peces originals, per això, es poden veure autèntics nyaps o meravelles (segons qui sigui l’artista), models barrejats o motors que bramen més del compte. D’aquí la fama dels mecànics cubans, que s’han d’espavilar per reparar els cotxes utilitzant peces que, potser, no són de cotxe o les han de fabricar manualment. De fet, ara fan un programa a la televisió sobre aquests enginyosos professionals.

És curiós perquè els cotxes de segona mà que arribaven fins ara a l’illa, poden ser tres cops (o més) més cars que aquí nous. Per exemple, segons dades de la BBC, un Peugeot 508 nou pot costar fins a 262.000$ i 85.000$ si és de segona mà. Si tenim en compte que el salari mitjà d’un cubà és de 20$ mensuals.

Cotxes "Almendrones", Cuba

Cotxes “Almendrones”, Cuba

Ara que els cubans tenen l’esperança que el país evolucioni econòmicament gràcies al desbloqueig dels Estats Units, seria una llàstima que es perdessin aquestes joies venent-les als col·leccionistes o important nous models. Els almendrones són una peça clau de la identitat d’aquesta preciosa illa caribenya. Si tens prevista una visita, intenta desplaçar-te per l’interior de l’illa amb un d’aquests vehicles, t’hipnotitzarà el soroll del motor, escoltaràs bona salsa i podràs xerrar hores i hores amb els companys de viatge, una aventura garantida.

Consell de viatge:

El cost de viatjar amb un almendrón amb una ruta fixa és de 0.50 cuc els trajecte i llogar un cotxe flamant sol costar uns 35 cuc (aproximadament). Intenta pagar amb peso cubano que és la moneda que utilitzen els locals, millor que en cucs, segur que estalvies una mica més :D.